Mavera Ödülleri Sahiplerini Buldu

“FITRATIN ÇAĞRISI: İNSAN, ASLINA DÖN!” KONULU DENEME YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ”

Her yıl olduğu gibi bu yılda yoğun bir katılımla gerçekleştirilen “Mavera Ödülleri” yarışması, ulusal ve uluslararası düzeyde toplam 114 farklı üniversitenin öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti. Nurettin Topçu anısına düzenlenen yarışmada “fıtrat” konusundaki pek çok deneme, alanında uzman olan yürütme kurulu tarafından değerlendirilirken ödüller Tvnet- Gündem Özel programında Canlı Yayında ilan edildi.

Düzenlediği ödüllü yarışmalarla hayata, gündeme ve ahlaka dair konuların gençlerimizin zihin dünyalarında karşılık bulmasını amaçlayan Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı; bugünün sorunlarına dair çözümü kendilerinden dinlemeyi ümit ettiği gençliği, düzenlediği deneme yarışması aracılığıyla sorumluluğa davet etmişti. Bu davet ülkemizde karşılık bularak, nitelikli yazılarla birlikte yankı uyandırdı.

16 Mayıs Cumartesi akşamı, Saat 21.15 itibariyle başlayan -Tvnet Gündem Özel- programı, Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sn. Mehmet Koca, Mütevelli Heyeti Üyesi Sn. Zekeriya Erdim ve yarışmanın değerlendirme kurulu içerisinde yer alan Prof. Dr. Sn. Mustafa Özel katılımıyla gerçekleşti.

Sn. Mehmet Önder’in sunumuyla gerçekleşen programda 3 maddeyle yarışma amacını açıklayan Sn. Mehmet Koca sözlerine şöyle devam etti:

Mehmet Koca: “Yeni-İnsan Modelini Kurgulamak İsteyen Sistemler Var”

“Öncelikle bizlere böylesi hizmetler etmemiz için destek veren başta Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Mustafa Kara ve tüm mütevelli heyeti üyelerimize teşekkür ediyorum.

Bizler bu senenin konusunu belirlerken birkaç önemli gördüğümüz nokta üzerinden hareket ettik. Malum olduğu üzere yaratılış kodlarımıza saldırılar var ve ‘yeni insan’ modelini dizayn etmek isteyen sistemler, var güçleriyle çalışıyorlar. Bunların yol almasındaki en büyük sebepse bizleriz. Bizim tedbirsizliğimiz, dikkatsizliğimiz ve duyarsızlığımız onların mesafe almasına sebep oluyor. Bu pencereden bakarak, bizler de, bir yarışma üzerinden gençlerimizin dikkatini çekmek istedik.

İkinci olarak Nurettin Topçu’yu kendi mefkûresi üzerinden değerlendirirsek, çözümün kendi asli unsurlarımızda bulunduğunu anlatan bir üstadımız.

Üçüncü hareket noktamız ise ödüllerde yer alan Özbekistan seyahati oldu. Bildiğiniz üzere, Özbekistan bizim kültür ve medeniyetimizin kökenlerinin olduğu bir bölge. Bu seyahat ödülüyle birlikte de yarışma etrafında, bu amaçlarımıza matuf üç güzergâhı belirlemiş olduk.”

Mustafa Özel: “Yarışma Gençlerin Zihin ve Duygu Dünyalarına Dokundu”

Programa katılan Prof. Dr. Mustafa Özel, şu misal üzerinden yarışmanın ve gençlerin önemini izleyicilere aktardı:

“Eskiden örnek alınacak kimseler için “numune-i imtisal” derlerdi. Nurettin Topçu tam da bu tanımlamaya uyacak birisi. Gençliğinde çeşitli soruları kendisini meşgul ederken Abdulaziz Bekkine ile karşılaşır. Kendisine tereddütlerle gitmesine rağmen sabaha kadar sohbet ederler. Bundan sonra Nurettin Topçu’nun hayatında büyük etkisi olur.

Demokrat Partinin zirvede olduğu zamanlarda kenisine bir milletvekilliği teklif ediliyor. Bu mesele Abdulaziz Efendiye aktarıldığı zaman verdiği cevap çok enteresandır: ‘Oraya gitmesin, gençlerle ilgilenmeye devam etsin.’

Esasında Mavera Vakfı’nın da yapmaya çalıştığı budur. Gençlerin zihnine, duygusuna, gönlüne, hayatına dokunmaktır. “

Zekeriya Erdim: “Geleceğin Nurettin Topçu’su Olabilecek Gençler Var”

Nurettin Topçu; hayatı boyunca, bütün büyük adamlar gibi “yaşama zevki” yerine “yaşatma aşkı” yolunda yürümeyi, var oluşunun ana gayesi yapmış birisidir. Fıtratın çağrısına kulak vererek; alemlerin ilahına itaat edip huzur ve güven iklimine ulaşmak için, sahte ilahlar oluşturarak rol kapmaya kalkışan azgınlara ve sapkınlara isyan etmenin gerek ve önemini anlatan bir öncü şahsiyetimizdir.

Gençler bu yarışmaya hazırlanırken konusu itibariyle Nurettin Topçu’yu okumuş ve düşünce dünyasını anlamaya çalışmışlar. Yalnız bununla birlikte güncel hayatın kendisini de okuyarak, fıtratla ne kadar ters orantıda bir durumda olduğumuzu da muhakeme etmişler. Yarışmaya deneme gönderenler arasında geleceğin Nurettin Topçu’su olabilecek gençler de var.

Temel Hazıroğlu: “Nurettin Topçu Anlaşılamamış Bir Aydındır”

“Nurettin Topçu bu toprakların en önemli aydınlarından birisi. Onun yaklaşımı hem ufkumuzu açıyor hem de bastığımız zemini daha iyi anlamamıza sebep oluyor. Onun önemi Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren yerli ve milli olarak Anadolu’ya yaslanmış bir düşünce akımının Türkiye’de temsilcisi olmuştur. Anadolu’yu temel alarak oradan bir varoluş çizgisi oluşturması gerçekten önemli bir yaklaşımdır.”

Doç. Dr. Berat Açıl: “Yarışmanın Biz Akademisyenlere de Katkısı Oldu.”

“Bu yarışma öğrencilere yönelik gibi görünse de, okuma biçimlerimizi gözden geçirmemiz konusunda bizleri de geliştirdi. Malum sosyal medya ve teknolojik alışkanlıklar biz akademisyenlerin de iş tutuş biçimlerini dönüştürdü ve değiştirdi. Bu yarışma süreci bir anlamda kendimizi test etmeye sebep oldu.”

Doç. Dr. Yusuf Alpaydın: “Ahlak İnşa Etmek İnsanın Fıtratına Dönmesine Neden Olur.”

“Yazıları okurken çok umutlandım. Bu yazıları yazabilecek bu kadar genci görünce çok duygulandım ve gururlandım. Eğitimin bir ahlak inşa etme olduğunu Nurettin Topçu eserleriyle bizlere hatırlatıyor. Meslek ve diploma boyutunun eğitim üzerinde bu kadar öne çıkmasına itiraz ediyor. Mabede girer gibi mektebe girmeyi yani ilmi, düşünceyi, tefekkürü gündemimize alarak mektebe girmemiz gerektiğini söylüyor.”

Prof. Dr. Celalettin Vatandaş: “Gençlik Varsa Umut Var!”

“Biz umutsuzluğun şerr/küfür olduğu bir dinin mensubuyuz. Allah varsa umutsuzluk yoktur. Ben gençlerimizin yazdıklarını okuyunca, umudun yanı başımızda, gençlerimizde olduğunu gördüm. Yeter ki biz elele verelim, omuz omuza çok daha güzel işler yapabileceğimize inanalım. İnanırsak, fıtratın o yok edilemeyen gücünü tekrar diriltiriz diye ümit ediyorum. ”

13 Özbekistan Seyahati ve Dizüstü Bilgisayar

Gençlerin duygu ve düşüncelerini “deneme” türüne uygun olarak yazılı hale getirilmelerinin teşvik edildiği yarışmada, 13 öğrenciye Özbekistan Seyahati, ilk 3’e girenlere ayrıca Dizüstü Bilgisayar ve çeşitli hediyeler sahiplerine teslim edilmek üzere kendilerine bildirildi.

Kazanan öğrenciler;

1 355 Yusuf Emre Bozan KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ