2021 yılı İslam İktisadı Uygulama Ödülü Karzı Hasen Vakfına Verildi

İslam İktisadı Ödülleri Sahiplerini Buldu

İslam İktisadı Araşırma Merkezi’nin (İKAM) öncülüğünde düzenlenen 9. İslam İktisadı Atölyesi gerçekleştirildi. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Sütlüce’deki yerleşkesindeki programa iktisat alanından önemli isimler katılırken “Kalkınma ve Az Gelişmişlik Sorunsalı” masaya yatırıldı. Cuma ve Cumartesi olmak üzere iki gün süren programda İslam İktisadı Ödül Töreni de gerçekleştirildi. Bu bağlamda 2021 yılı İslam İktisadı Uygulama Ödülü Milli ve manevi değerlerin yaşatılması adına aile kurumunun kurulması, korunması ve ihyası için çalışmalarını yürüten Karzı Hasen Vakfı’na verildi. İslam İktisadı Katkı Ödülü’nün sahibi Cidde Kral Abdulazîz Üniversitesi İslam Ekonomisi Enstitüsü’nde profesörlük görevinde bulunan Abdul Azim Islahi olurken İslam İktisadı Araştırma Ödülü de Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Mabid Ali Al-Jarhi’nin oldu. İKAM öncülüğünde düzenlenen programda İslam İktisadı Tez Ödülü ise Cem Korkut’a verildi.

‘HEM GURURLU HEM DE HEYECANLIYIZ’

İKAM’ın yanı sıra İLKE, İGİAD, İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından da organize edilen 9. İslam İktisadı Atölyesi, Atölye Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Sercan Karadoğan’ın selamlama konuşması ile başladı. Söz konusu atölye çalışmasını dokuz yıldır düzenlediklerini ve bu doğrultuda yoğun çaba harcadıklarını kaydeden Karadoğan, bu seneki programda kalkınma ve büyüme gibi kavramların ele alınacağını söyledi. Karadoğan’ın ardından söz alan İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Karahan, İslam iktisadı alanının Türkiye’deki gelişiminin hız kazandığını dile getiren Karahan, bu gelişmeler karşısında hem gururlandıklarını hem de heyecan duyduklarını belirtti.

‘İSLAM İKTİSADI SÖMÜRGECİLİKTEN VE SÖMÜRÜLMEKTEN KURTULMAYI AMAÇLIYOR’

9. İslam İktisadı Atölyesi’nin açılış konuşmalarını gerçekleştiren bir diğer isim de İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Lütfi Sunar oldu. Dünyanın tamamının eşit koşullarda kalkınmadığını kaydeden ve yoksulluk ile yoksunluğun göstergelerinin üst düzeyde olduğunu dile getiren Sunar, “Dünyanın bir kesiminin hala kalkınma problemi olduğunu görüyoruz. İslam iktisadı, bütün dünyanın müreffeh bir hayat yaşaması için ortaya çıktı. İslam iktisadı sömürgecilikten ve sömürülmekten kurtulmak için geliştirilen İslami bir düşüncedir” dedi. İLKE Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Nihat Erdoğmuş da yapmış olduğu konuşmada insanı merkeze alan bir sisteme ihtiyaç duyduklarını söyleyerek yönetsel ve yapısal ortamdaki uygunluğun sağlanması gerektiğini belirtti.

‘İSLAM İKTİSADI TÜM İNSANLIK İÇİN ÖNEMLİ’

Atölyenin destekleyici kuruluşu olan İstanbul Ticaret Üniversitesi adına Rektör Yücel Oğurlu da selamlama konuşması yaptı. Oğurlu, “İslam iktisadı sadece Müslümanlar için değil tüm insanlık için önemlidir” diye konuştu. İstanbul Ticaret Odası adına konuşan İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay da mevcut ekonomik sistemin bozuk olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen İslam İktisadı Atölyesi’nin ilk günü açılış paneli ile sona ererken dün de beş adet oturum düzenlendi. Program kapanış değerlendirme oturumu ile nihayete erdi.