BAĞIŞ YAP

Karakter İnşasında Eğitimin Rolü - Ömer Faruk Korkmaz

1 Ocak 2022 Cumartesi Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı

Şahsiyet Sosyolojisi

Ömer Faruk Korkmaz

 

Karakter inşaasında eğitimin önemi

İnsanı geliştirmeye çalışan, insanı insan yapan merhamet temelli öğretilere eğitim denir. İki tür Eğitim vardır Nebevi temelli, felsefi temelli.

 

Merhametle, insanlığı kuşatmak, iyilik temelli eğitim topluma fayda sunar. Eğitim insanın aklını, ruhunu ve insan ilişkilerini ahlak üzerine terbiye eder, iyileştirir. Bizim istediğimiz eğitim sistemi merhamet eksenli bir akıl inşaa eden, insanlığa hizmet eden bir akıl ve ahlaki bir duruşu olan insan modelininin birleşimidir. Karekter geliştirmede eğitimin rolü okul, çevre ve sosyal çevre olarak geçer buna bir de genetik aktarım eklenir. Ama çocuğun ilk eğitimi özellikle 0-6 yaş arası annenin merhametli ve şefkatli yaklaşımıyla şekillenir. Anne, babanın tutum ve davranışı eğitimi, ailedeki davranış şekilleri her şeyden önce kişilik gelişiminde yadsınamaz bir role sahiptir.

Eğitimi iki döneme ayırıyorum mekki ve medeni dönem 13 yıl zor dönemlerde yetişen bir nevi liseye kadar olan eğitim dönemi gibi sağlam bir eğitim verilirse kişilik oturur. Daha sonraki üniversite, yüksek lisans doktora gibi süreçlerde Medeni eğitim sistemidir.

Her topluluk kendi milli ve dini gelenek ve göreneklere göre insan yetiştirmeyi hedefler.

Çocuklara kendi dini ve ahlaki değerlerimizi öğretmek için onların yaş gruplarına göre kitaplar oluşturmak ve kütüphaneleri buna göre tasarlamak lazım. Kendi çocuk ilmihalimizi, çocuk tefsirimizi, çocuklar için hadis kitaplarımızı, çocuk ahlak kitaplarımızı yazmalı ve okutmalıyız. Çocuklarınıza ilahiler, şiirlerde öğretin veya ezberleyeceği ayetler bu çocukların zihnine nakşedecektir