BAĞIŞ YAP

YEM BİTKİLERİ VE SİLAJ | Çevre Sohbetleri Canlı Yayını | - Prof. Dr. Mustafa Kızılşimşek

1 Ocak 2022 Cumartesi Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı

YEM BİTKİLERİ VE SİLAJ – 06 KAsım 2021

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi  Ziraat Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Mustafa Kızılşimşek ile Yem Bitkileri ve Silajı konuştuk.

Silajın bitkilerin fermente edilmiş hali olduğunu ifade ederken silajın nasıl yapıldığını anlattı. Makinelerle biçilen otların silolara doldurulduğunu ve oksijensiz ortamda sıkıştırıldığını, üstünü plastik örtüyle kapattıklarını ve ağırlık koyarak oksijensiz fermantasyonu başlattıklarını belirtti.

Kaba yemlerin ve kesif yem dediğimiz fabrika yemlerinin nasıl kullanıldığını anlatan Mustafa Kızılşimşek Silajın hayvancılık için çok önemli olduğunu ve hayvanın sindirim sistemi açısından suca zengin olduğu için büyük bir ihtiyacı karşıladığını belirtti.  Kış ortasında yeşil otların bulunmadığı ve uzun bir dönemde kalitesinden ödün vermeden açılmadığı sürece etkisini koruduğu anlattı. Hayvanların metaboizmasındaki zararlıların fermente sayesinde yok olabildiğini ifade ederek, her bitkiden silaj yapılmadığını iklim şartlarından kurutulamayan otların küçük bir alanda depolanarak kullanılabildiğini söyledi. Yem bitkileri olmadan hayvanınız olmasa da verim alınamayacağını meraların yetersizliğine değinerek devletin bu konuda daha fazla destekçi olması gerektiğinin altını çizdi.

Kuraklığa karşı iklim dostu bitkilerin içinde en önemlisinin yonca olduğuna dikkat çekerek protein değerinin yüksek ve soğuklara karşı dayanıklı olduğunu söyledi.

Sıcaklık ve su potansiyeli açısından ciddi sıkıntılar yaşanıyor olmasının alternatif çözüm arayışlarına araştırmacıları ve üreticileri yönelttiğini vurguladı.