BAĞIŞ YAP

Mavera Ödülleri 2021 Sahiplerini Buldu

6 Ekim 2021 Çarşamba Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı

MAVERA ÖDÜLLERİ 2021 VAKIF MERKEZİMİZDE GERÇEKLEŞEN TÖRENDE SAHİPLERİNİ BULDU 


Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı’nın Mavera Ödülleri kapsamında düzenlediği 2021 yılı İyilik, ‘Ben’de Başlar! konulu Deneme Yarışması Ödül Töreni 5 Ekim Salı günü vakıf merkezinde gerçekleşti.



Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı, bu yıl dördüncüsü düzenlenen İyilik, ‘Ben’de Başlar! konulu deneme yarışmasında dereceye giren öğrenciler için ödül töreni gerçekleştirdi. Mavera Ödülleri kapsamında 2018 yılından itibaren geleneksel hale gelen deneme yarışmasına bu yıl 150 farklı üniversiteden 1000’e yakın öğrenci katılım sağladı. Alanında uzman isimlerin yer aldığı değerlendirme kurulu tarafından değerlendirilen denemeler sonucunda 13 öğrenci ödüle layık görüldü.

2018 yılında “Kudüs”, 2019 yılında Aliya İzzetbegoviç anısına “Küresel Barış ve Adalet”, 2020 yılında Nurettin Topçu anısına “Fıtratın Çağrısı: İnsan Aslına Dön!” konuları ile icra edilen Mavera Ödülleri bu yıl Akif Emre anısına “İyilik ‘Ben’de Başlar” konusu çerçevesinde gerçekleşti. Her yıl çeşitli konularla farkındalık oluşturmayı amaçlayan Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı, başta gençler olmak üzere tüm insanlığı ortak bir çağrıda buluşturmayı amaçlıyor.

İYİLİKTE YARIŞMAK İÇİN BİR ARADAYIZ


Ödül töreninde konuşmalarını gerçekleştiren Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kara, “Mavera Vakfı’mızı yakinen bilen dostlarımızla bir aradayız. Daha çok fakülteli yıllardan itibaren birbirini tanıyan, öğrencilik ile başlayan ve ardından iş hayatında, sosyal hayatta beraber olan bir arkadaş grubunun bir araya gelip iyilikte yarışmak, hayırlı işler yapmak ve günümüz enstrümanlarının en önemli ayaklarından biri olan “sivil toplum” alanında, bulunduğu muhit itibariyle, vakıf geleneğimizin önemli temsilcilerinin olduğu Üsküdar’ımızda böyle bir faaliyeti beraberce gerçekleştiriyoruz.” dedi. Konuşmasının devamında vakfın yapmış olduğu çalışmalara ve Mavera Ödülleri serüvenine değinen Mustafa Kara, katılan tüm davetlilere katılımlarından ötürü teşekkür ederek konuşmasını tamamladı. 

İYİ VE KÖTÜ ARASINDAKİ MÜCADELE BUGÜN DE DEVAM EDİYOR



Ödül töreninde konuşmalarını gerçekleştiren Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Koca, “İnsanın dünya üzerindeki mücadelesi iyi ile kötü arasındaki kavga ile başladı. Hepimizin bildiği gibi Habil ile Kabil’in kıssasında bir kardeşin diğerini öldürmesi ile başlayan mücadele bugün aynen devam ediyor. Bir tarafta hakkına razı olmamanın sonucu ortaya çıkan kötülük, diğer tarafta da ben âlemlerin Rabbi olan Allah’tan korkarım diyen iyilik. Kur’an-ı Kerim’de zikredilen bütün kıssaların ortak noktası iyi ile kötünün mücadelesinden oluşuyor. Bu kavga bugün de devam ediyor. Bir yönüyle insanın kaderi, iyilik ile kötülük arasındaki bu ezeli kavganın kıskacında şekilleniyor. İyi ile kötü arasındaki bu mücadelede biz neredeyiz? Dünya üzerinde kendisini kötü olarak niteleyen, ben kötülüğün öncüsüyüm diyen kimse olduğunu sanmıyorum. En azından ben böyle bir insan tanımadım şuana kadar. Peki, hiç kimsenin kendisini kötü olarak tanımlamadığı dünyada neden bu kadar çok kötülük var? Tam bu noktada Kur’an’da en çok okuduğumuz surelerden biri olan Yasin Suresi’nin 20 ve 21. ayetlerinin mealini okumak isterim. ‘Şehrin öbür ucundan bir adam koşarak geldi ve şöyle dedi: Ey Kavmim! Bu elçilere uyun sizden bir ücret istemeyen o kimselere tabi olun, onlar doğru yoldadırlar.’ Muhammed Esed’e göre şehrin öbür ucundan koşarak gelen adam imgesi inanmış azınlığı simgeliyor. Bu ayetin içinde geçen kıssada özetle haddi aşmış bir kavme Allah elçiler gönderiyor, bu elçiler hiçbir ücret istemeden, karşılıksız olarak kavimlerine tebliğde bulunuyorlar. Ancak bu kavim elçileri yalanladığı gibi sizlerde bizler gibi sıradan insanlarsınız diyerek onları aşağılıyorlar. Kıssanın devamında bu azgın kavmin bu adamı öldürdüğünü ve Allah’ın da bu kavmi bir ses ile helak ettiğini öğreniyoruz. Bu kıssa bağlamında tekrar sorumu yinelemek istiyorum. İyi ile kötünün mücadelesinde biz tam olarak neredeyiz?” dedi.



Bu konuşmaların ardından kürsüye davet edilen Müsiad Genel Başkan Yardımcısı Sn. Mehmet Akif Develioğlu, merhum Akif Emre özelinde tüm gençlerimize hayat düsturu olacak tavsiyelerde bulundu.

ÖNCE KENDİMİZİ İYİLİK YAPMAYA İKNA ETMELİYİZ




Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan  Herkesin içinde kontrolü ele geçirmeye çalışan kötücül bir parça olduğunu ifade eden Tarhan, “Hepimizin içinde kötücül bir parça var. Dini terminolojide bunun adı nefistir. Bu parçayı ıslah edemiyorsak vahşi bir atın kendi bildiğini okuması gibi bizi ele geçirir, kendi istekleri doğrultusunda yönetir. Eğer nefse patronluğumuzu kabul ettirirsek, o zaman bizi hayattaki hedefimize götüren bir at olur. Kendimizi iyilik yapmaya ikna etmemiz çok önemli, çünkü insan nefsi iyilik yapmak istemez. Özgürlük karşılıksız iyilik yapmayı kendine kabul ettirebilmek, içimizdeki vahşi atı terbiye edebilmektir.” dedi.

Anadolu Platformu Genel Başkanı Turgay Aldemir:



“İnsanlığın vicdan nasırlaşması yaşadığı bir dönemdeyiz. Ancak her kriz peşine fırsatları da getirir. Şüphesiz bu dönemde de iyilikler adına çağrımız, taleplerimiz ve umutlarımız hiç olmadığı kadar yükselmektedir. Sorunlarımıza yaklaşırken kullandığımız dilin bizleri çözüme de götürmesini temenni ediyorum.”

Prof. Dr. Mustafa Özel:

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Mavera Ödülleri 2020: Fıtratın Çağrısı: İnsan, Aslına Dön! Yarışmasının Değerlendirme Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Mustafa Özel’in konuşmasında ise kuşak çatışmasından kaynaklı sorunlara ve gençlerin geleceğimizdeki öneminden bahsetti:

“Gençlere çokça eleştirel bakıldığı bir zamandayız. Bu tutumun tamamen karşısında olmalıyız. Eğer gençlerin içinde olursanız onların ne kadar samimi ve özveriyle çalıştıklarını görmüş olursunuz. İyiliğe davet etme teşebbüsünü öncelikle kendimizden başlayarak gerçekleştirmemiz gerekiyor. Gençlerin kendilerinden başlayarak, özellikle dereceye giren arkadaşlarımız için de söylüyorum, iyilik halkalarını genişletmelerini ümit ediyorum.


Ahmet Turgut:


"Bu tür çalışmaların ne büyük emek ve çabayla ortaya konulduğu ortada. Ben değerlendirme sürecinde de yarışma kadar gençlerimizin özverili çalışmalarına ve yazılarına da muhatap oldum. İnşaallah gençlerimiz daha fazla bu tür çalışmalara ilgi gösterir ve kendi yeteneklerini gösterebilecek mecralara sahip olurlar."

2020 ve 2021 Kazananları Endülüs’e Birlikte Gidiyor!

2020 yılında Nurettin Topçu anısına düzenlenen “Fıtratın Çağrısı: İnsan Aslına Dön!” konulu deneme yarışması ödül töreni pandemi nedeniyle düzenlenememişti. Bu yarışmanın ödülü olan Özbekistan seyahatine pandemi sebebiyle gidemeyen öğrenciler de 2021 yılı için gerçekleşen ödül törenine katıldılar. Plaketlerini bu sene alan öğrenciler 2021 yılı ödülü olan Endülüs seyahatine bu senenin kazanan öğrencileri ile birlikte gidecekler.