Nihat Sami Banarlı Orta Okulu Öğrencilerine Postür Taraması Yapıldı

10 Ocak 2022 Pazartesi Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı

Nihat Sami Banarlı Orta Okulu Öğrencilerine Postür Taraması Yapıldı

Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından yürütülen "Mavera Postür Taraması" projesi kapsamında Nihat Sami Banarlı Orta Okulu öğrencilerine postür taraması yapıldı.

Mevcut postüral bozuklukların saptanarak buna uygun tedavi programlarının verilebilmesi, ayrıca gelecekte olabilecek değişikliklerin değerlendirilebilmesi amacıyla gerçekleştirilen proje çalışmasında Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı’ndan Fizyoterapist Emine Altaş ve   Fizyoterapist Hatice Çetinkaya Karagöl yaklaşık 200 öğrenciyi testten geçirdi.

Postür (duruş) ayakta durma, oturma ve yürüme gibi aktivitelerde vücudumuzun tüm kısımlarının birbiri ile uyumlu ve düzgün dizilimidir. Başın, omuzların, kolların, sırtın, kalçanın, bacakların ayakların bütün kısmaların düzgün dizilimidir. Toplum içinde çokça duyduğumuz kamburluk(kifoz, skolyoz), düz taban, yuvarlak omuz, boyun ve belde düzleşme veya kavis artışı sıklıkla duyduğumuz postür sorunlarındandır.

Postür (duruş) bozuklukları kötü bir dış görünüşün yanı sıra sırt ve bel ağrısı, kas yorgunluğu, baş ve çene ağrısı, göz yorgunluğu, dolaşım, solunum ve sindirim problemlerini de beraberinde getirmektedir. Kötü vücut duruşu aynı zamanda kendine güvensiz bir duygu durumu da tetiklemektedir. Kötü postür hayatın ileri dönemlerinde kronik kas iskelet rahatsızlıklarına, ruhsal bozukluklara yol açabilir.

Postür bozukluğunun erken tespiti gerekli uygulamaların zaman kaybetmeden başlatılması için son derece önemlidir. Genellikle bozukluklar yaşla birlikte artış gösterir. Çocuklarımızda son iki yıldır online eğitimin başlaması, hareketsizlik, kontrolsüz kilo alımı, kötü beslenme ve ekran süresinin artması sonucu postür bozukluğu sıkça görülür oldu.

Bütün bunların önüne geçmek için Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı olarak okulumuzun 5. sınıf öğrencilerinde postür taraması planladık.  Amacımız; var olan duruş bozukluklarının tespit edilmesi, ilgili yönlendirmelerin yapılması, ideal duruşu sağlayacak ve koruyacak alışkanlıkların kazandırılması ve postür konusunda farkındalık oluşturulmasıdır.